KORKE - Keszthelyi Környezetvédő Egyesület KORKE - Keszthelyi Környezetvédő Egyesület

10 éve közös hajóban

Testvérvárosi kapcsolatok fejlesztése

2014.05.08 - 2014.05.11

 

 

With the support of the Europe For Citizens Programme of the European Union.

A rendezvény az Európai Unió Európa a Polgárokért Program támogatásával valósul meg.
Nr. 2013-5154/001-001

 

 

A holland vendégek május 8-án, csütörtökön délután érkeztek meg.

 

Péntek, 2014.05.09.

  • Pénteken a program szerint három csoportban zajlottak a programok. A holland diákok délelőtt kísérővel meglátogatták a Vajda János Gimnáziumot, majd az Asbóth Sándor Szakközépiskolát. Délután fórumon vettek részt a Vajda János Gimnáziumban Megismerkedtek az ott tanuló diákokkal majd Bognár Mihályné tanár vezetésével beszélgetés folyt az Európai Unióról, a diákok helyzetéről. Ezután a témával kapcsolatos kérdőíveket töltöttek ki magyar-, illetve angol nyelven.
  • A holland művészek a keszthelyiekkel együtt elkezdték a Fő téren az otthon már előkészített alkotásaik felállítását. A magyar és holland diákok által rajzolt-festett, az Aranyszőrű bárány c. magyar népmeséhez készített illusztrációk felrakása is megkezdődött a Fő teret lezáró kő oszlopsorra.
  • A testvérvárosi küldöttség nagyobbik része a Balaton Színházban rendezett konferencián vett részt, délelőtt 9-től délután 16.00 óráig. A konferencián elhangzott előadásokat a egy kiadványban foglaltunk össze. Az egyes előadások közben és után élénk eszmecsere alakult ki.
  • Péntek délután balatoni csónakázáson vettünk rész az egyetem vízitelepének közreműködésével. A tízevezős csónak vegyes holland-magyar legénységgel futott ki az egyetemi vízitelepről. A résztvevők közelről csodálhatták meg a Balaton élővilágának, környezetének szépségeit. Visszatérésük után Balaton-parti parkban közösen elültettünk egy fácskát, ami azóta is szépen cseperedik.

 

Szombat, 2014.05.10.

 

Szombaton folytatódott a művészek munkája a diákok részvételével a Fő téren és a konferencia a Balaton Színházban, többek között Hof van Twente alpolgármesterének előadásával. A pénteki előadásokat is a kiadványunkban ismertetjük.

Délután megmutattuk vendégeinknek a Festetics kastélyt és az ottani kiállításokat.

 

Vasárnap 2014.05.11.

 

Vasárnap a Fő téri templomban tartott szentmise után, kb. ½ 10-kor felhangzottak a gimnázium erkélyéről az Európai Unió himnuszának, Beethoven Örömódájának hangjai és kezdetét vette a kiállítás megnyitója, melyen Keszthely város képviseletében Vozár Péterné, az Oktatási és Kulturális Bizottság alelnöke, Hof van Twente képviseletében Wim Meulenkamp alpolgármester mondott beszédet. A kiállítás kurátora, Péczeli Margit képzőművész emléklapokat adott át a résztvevő holland és magyar művészeknek, diákoknak. A nap további részében a város lakossága élénk érdeklődéssel és tetszéssel ismerkedett a kiállított alkotásokkal. Megjelentek körükben a korábban már holland testvérvárosunkban járt keszthelyiek is. Keszthely város jegyzője fogadta a holland küldöttség vezetőjét és megbeszélést folytattak a kapcsolatok további lehetőségeiről. A jó hangulatú találkozások, beszélgetések a délután folyamán is folytatódtak a Fő téren és a Sétáló utcán, egészen a küldöttség elutazásáig.

 

 

 

Készült egy a testvérvárosi találkozó eseményeit rögzítő DVD 10 példányban, valamint  az előadásokon elhangzottakat és a levont következtetéseket összefoglaló kiadvány magyar és angol nyelven, a kiállításon szereplő alkotások fotóival, 300 példányban.   A kiadvány letölthető innen

 

 

 

KORKE
©AyacLab Web Development