KORKE - Keszthelyi Környezetvédő Egyesület KORKE - Keszthelyi Környezetvédő Egyesület

Az egyesület tevékenységei

 

Tartalmi beszámoló az egyesület 2010. évi tevékenységének fontosabb eseményeiről

 

 

 • 2010 január - február: a 2010. évi pályázatokra való felkészülés, egyeztetések, megbeszélések városi vezetőkkel, más civil szervezetekkel
   
 • Február 18: részt vettünk a Keszthely Város Önkormányzata által a helyi általános- és középiskolásoknak szervezett”Mutasd a szemeted” című szemléletformáló rendezvényen, komposztálási bemutatóval, vetélkedővel.
   
 • Május 8: Városi Madarak és Fák Napja megrendezése a Helikon Parkban.  Részt vettek: általános iskolások és óvodások szüleikkel, nagyszüleikkel. A félnapos programban játékosan oktató vetélkedők, a korábban meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése, könyvajándékok kiosztása, a Magyar Madártani Egyesület Zalai csoportjának bemutatója segítette a természet megismerését.
   
 • Május 18-23: Pályázati támogatással egyesületünk 5 tagja – 3 középiskolás környezetvédelmi technikus részvételével, kiutazott holland testvérvárosunkba, ahol részt vettünk az általunk kezdeményezett „Fenntartható város” konferencián. Itt előadást tartottunk a klímaváltozás Magyarországot és Keszthelyt érintő problémáiról, a helyi hulladék- és szennyvízkezelés módjáról. Utunk során megtekintettünk egy passzívházat, egy alacsony energiafelhasználású irodaépületet és egy fahulladék-hasznosító üzemet. Holland barátaink jelezték, hogy az önkormányzat széles körű fenntarthatósági munkacsoport létrehozását tervezi. Hazaérkezésünk után a konferencián elhangzottakról és az úton szerzett tapasztalatainkról kiadványt készítettünk, melyet (angol illetve német nyelven) megküldtünk holland és német testvérvárosunk, valamint Keszthely önkormányzatának.
   
 • Május 24-én részt vettünk a Goldmark Károly Művelődési Központ által szervezett környezetvédelmi családi napon, tanácsadással az energiatakarékos háztartásvezetés, a tudatos vásárlás és a házikerti komposztálás témáiban.
   
 • Június 5: megrendeztük a II Georgikon Futamot (elektromos autók bemutatója és versenye a helyi egyetemmel közösen, népszerűsítve a hazai innováció termékeit, a környezetet nem szennyező gépkocsik használatának előnyeit, lehetőségét.
   
 • Június 25: a „Berki sétaút: ismeretterjesztő tanösvény a Hévízi kifolyó mentén” című projektünk befejezése, a tanösvény ünnepélyes átadása (az NCTA támogatásával)
   
 • Szeptember: a KvVM Zöld Forrás pályázatán nyertes „Keszthely Zöld Kincsei” projektünk indítása
   
 • Október 12: kapcsolatfelvétel a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetével, a „ Klímatudatos Települések” hálózatának szervezőjével
   
 • December 10: Együttműködési megállapodás megkötésének kezdeményezése Keszthely Város Önkormányzatával.
   

Egyesületünk tagjai figyelemmel kísérték az Önkormányzati döntéshozatali folyamatokat és a bizottsági-, illetve a testületi üléseken véleményt nyilvánítottak a környezetvédelmet érintő kérdésekben.

 

Forstner Anna elnök

 

 

 

Tevékenységeink 2011. június 1 - 2011. október 31 közötti időszakban

A működésünk a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg. NCA-NYD-11-0956

 

 • 2011 áprilisában, társadalmi munkában szemétszedést és tisztítást végeztünk a Berki sétaúton.

 

 • Május első vasárnapján megrendeztük a Helikon parkban a madarak-fák napi vetélkedőnket az óvódásoknak.

 

 • Júniusban a Keszthelyi Nemzeti Kör szervezésében együttműködtünk a Külügyminisztérium által kiírt EU elnökséghez kapcsolódó pályázat keretében megvalósított Civil Konferencián.

 

 •  Június második felében a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt „Illegális hulladéklerakók felszámolásának feladatai támogatására”nyújtottunk be pályázatot.

 

 • Június 27-én részt vettünk önkéntesként a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt Keszthely Város Önkormányzatát támogató települési parlagfűmentesítés akcióban.

 

 • Augusztus 26-28 között a NCA-NK-11/A-1100 támogatásból megvalósult az „Európai kisvárosok fenntarthatósági törekvéseinek megismerése Keszthelyen” című projekt, melynek keretében egy kétnapos konferencia zajlott deldeni, boppardi és székelyudvarhelyi környezetvédelmi szakemberekkel.

 

 • Szeptember 19-én került megrendezésre a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás által támogatott „Keszthely Zöld Kincsei” információs térkép bemutatására.

 

 • Szeptemberre elkészült a honlapunk felújított, új galériával kiegészített és infokommunikációsan akadálymentesített változata http://korke.ayaclab.com/.

 

 • Szeptember elején levélben megkerestük Keszthely város Polgármesterét, hogy konzorciumi partnerek legyünk a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt „Környezetfejlesztési akciók a fenntartható településekért” NYDOP-4.1.1-D-11 című pályázatban. A megkeresést Polgármester Úr szívesen vette, így szeptember és október hónapokban ennek a pályázatnak az előkészületi munkáiban vettünk részt. Közreműködtünk Keszthely Város Fenntarthatósági Stratégiájának elkészítésében és egyik iskolánk zöld homlokzatának terveinek elkészítésében.

 

 • Szeptember 22.-ére autómentes napot szerveztünk. Az egyetem közreműködésével lovaskocsikat állítottunk forgalomba. Ez jelenleg kiemelten fontos, mivel Keszthely belvárosának forgalma gyökeresen megváltozik.

 

 • Októberben faültetési programot indítottunk a közoktatási intézmények bevonásával, mert az utóbbi időben nagyon sok fa elkorhadt a városban és ki kellett vágni.

 

 • Október 6-án részt vettünk Gödöllőn a holland-magyar testvérvárosok konferenciáján, ahol előadást tartott Forstner Anna elnök az eddig végzett közös munkánkat holland barátainkkal, kiemelve a fenntarthatóság területén elért eredményeket.

 

Forstner Anna elnök

 

 

A honlap működését a Nemzeti Civil Alapprogram támogatja. (NCA-NYD-10-P-0195)

A honlap fenntartása és infokommunikációs akadálymentesítése a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA-NYD-11-0956) támogatásával valósult meg.

KORKE
©AyacLab Web Development